Wat is gedragstherapie bij honden

Gedragstherapie bij honden

Half kynologisch Nederland duikelde over me heen na mijn positieve column over Cesar Milan. Ik had beter moeten weten want de trainingen van Milan zijn omstreden, was de strekking. Maar ja, ik zeg graag wat ik vind, daar maak je niet altijd vrienden mee. Het zij zo. Hoe dan ook, veel lezers vroegen me door die column wat gedragstherapie voor honden inhoudt en hoe trainen zonder straf dan werkt.

Voorbeeld. Vroeger trainde ik een hond met baknijd (gevaarlijke dreiging rond zijn eten) door hem een slipketting om te doen en hem hard te corrigeren als hij het in zijn hoofd haalde om te grommen, zijn tanden te laten zien of te verstarren wat de start is van agressieve dreiging. Werkte het? Ja. Was het gevaarlijk om te doen? Ja. Was het prettig om te doen? Nee. De laatste vijftien jaar doen we het anders. We zetten voor onze veiligheid de hond vast aan een lijn aan de muur. We voeren hem eerst alleen uit de hand. Tegen de tijd dat hij blij kwispelt als we er aan komen verzwaren we de oefening.

We nemen een etensbak met daarin wat droogvoer. We houden verschillende soorten heerlijke hapjes bij de hand. We laten de hond uit de etensbak die we vasthouden eten. Zo gauw de paar brokjes op zijn gooien we het extra lekkers erbij. Dat herhalen we een paar keer per dag. Tegen de tijd – en dat kan best lang duren – dat de hond zijn brokjes op heeft en kwispelend wacht op wat meer gaat komen is de aanwezigheid van mensen rond zijn etensbak veranderd van ‘bedreigend voor m’n maaltje” naar ‘extra lekkers’. Zo blijf je dat een tijdje doen. En tenslotte strooi je af en toe lekkers rond zijn etensbak. Zo onderhoud je de nieuwe emotie rond zijn eten.

Dat is gedragstherapie!

Gevaarlijk? Nee.

Werkt het? Ja.

Leuk om te doen? Jazeker!

Door Martin Gaus